Type Here to Get Search Results !

GÜNCEL | Seçimlere Az Kala




  31 Mart seçimlerine bir haftadan daha kısa bir süre kaldı. Bu seçimlerde milli irade, mahalli idare yöneticilerini seçecek. Her güne yeni bir yenilik ile uyanan Türkiyemiz için de her seçim gibi bu seçim çok “kritik”.
Peki 31 Martta sandık başına gittiğimizde nelerle karşılaşacağız, gelin hep birlikte bir göz atalım.


 1.İttifaklar





   Türk halkı ittifaklarla çok önceden beri tanışık halde. Resmi olmasa da her yerel seçimde birkaç parti bir parti lehine il veya ilçelerde aday göstermeyebiliyordu. Geçmişte -genelde- sol partiler veya oy oranları daha düşük olan partiler temsilde yer alabilmek için bu yola başvuruyordu.
24 Haziran seçimleri ile ittifak mevzusu ilk kez hukuksal bir zemine kavuşmuş, iki ittifak seçime girmişti. 5 siyasi parti bu ittifaklar içerisinden birinde konumlanmıştı.
Genel seçimlerde ittifakın oluşturulmasındaki temel motivasyonlardan biri küçük partiler veya baraj sıkıntısı çekecek olan partilerin meclise girerek temsilde yer almak istemeleriydi.
Bu seçimlerde ise oluşan ittifakların motivasyon kaynakları çeşitlilik gösteriyor. Kimi parti elindeki belediyeleri tutmak isterken, kimi diğerini zayıflatmak istiyor. Kimi içinse bu başlı başına bir “beka sorununa” dayanıyor.
Fakat 24 Hazirandaki gibi seçmen oy pusulasıyla karşılaştığında pusulada bir “ittifak” göremeyecek. Bunun sebebi yerel seçimlerde mevzuat gereği açık bir ittifakın yapılamıyor oluşu. Partiler bu sebeple bazı illerde aday göstermeyip ittifakta yer alan diğer partiyi destekliyor. Yani resmi bir gayriresmi birliktelik yoluna gidiliyor.

2.Katılan Partiler


Genel seçimlere nazaran yerel seçimlerde oy oranı daha az olan partilerin sahada daha etkin olduğu gözlemlenebiliyor. Örneğin TKP’nin 2014 yerel seçimlerinde Tunceli-Ovacık belediye başkanlığını veya Demokrat Parti’nin 7 ilçede belediye başkanlığını kazanması.
Bu sebeple de genel seçimlere katılmak istemeyen bir çok parti yerel seçimlere katılmak istiyor.
31 Mart seçimlerine katılma hakkı olan YSK tarafından açıklanan siyasi partiler ise şöyle;
-AK Parti
-BTP
-BBP
-CHP
-Demokrat Parti
-DSP
-HDP
-HÜDAPAR
-İYİ Parti
-MHP
-Saadet Partisi
-TKP
-Vatan Partisi






3.Kaç Pusula?


  Bu soru için ikili bir ayrım sonucunda cevaplanırsa daha sağlıklı olacaktır. İlleri ikiye ayıracak olursak: büyükşehir olan iller ve olmayan iller.
Büyükşehir olan illerde seçmen, büyükşehir belediye başkanı, ilçe belediye başkanı, ilçe belediye meclisi üyeliği, muhtarlık için oy kullanacak.
2014’den bu yana en büyük değişiklik büyükşehirlerde il genel meclisinde oldu. Artık yerel seçimlerde büyükşehir seçmeni il genel meclisi üyeliği için oy kullanmayacak.
Büyükşehir olmayan illerde ise bir yenilik yok. İl merkezinde olan seçmen il belediye başkanlığı için ilçelerindeki seçmen ise ilçe belediye başkanlığı için oy kullanacak. İlçelerinde olan seçmen il belediye başkanlığı için oy kullanamayacak. Bunun haricinde bu illerdeki seçmen ayrıca il ve ilçe genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için de oy kullanacak.

 

4.Pusulalar Tek Zarfa


 31 Mart yerel seçimlerindeki bir diğer yenilik ise, pusuluların tek bir zarfa konulacak olması.
Önceden seçmene il için ayrı, ilçe için ayrı, muhtarlık için ayrı olmak üzere toplam üç zarf veriliyordu. Bu durum ise yerel seçimlerde geçersiz oyların oranının fazla çıkmasının bir nedeniydi. Çünkü örneğin bazen seçmen il için olan pusulayı ilçe zarfına koyuyordu, bu da oyun geçersiz olmasına sebebiyet veriyordu.
Bu bahsettiğimiz durum son yerel seçimlerinde de sıkça yaşanmış ve geçersiz oyların oranının %4.19 çıkmasına neden olmuştu.
YSK bu durumu önlemek için bu seçimlerde tüm pusulalar için seçmene tek bir zarf verileceğini duyurdu.

Yenilikler veya süregelen gelenekler…
Her ne olursa olsun, elimizi kalbimize koyup en doğru adaya karar verdiğimiz bir seçim olsun..




                                                                                                                   M. Safa TÜRE




Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Yorum yapmayı unutmayın.