Type Here to Get Search Results !

Ahlak "Yeniden"

AHLAK 'YENÄ°DEN'




    Ä°nsanın, ÅŸehrin, ülkenin ve dünyanın yani bir bütün olarak insanlığın sorunlarına asırlardır reçeteler sunuldu. Bazısı iÅŸe yaradı, kimisi çöpe atıldı, bir kısmı revize edildi ve tekrar hizmete sokuldu. Ama hiçbiri mutlak düzeni, refahı, mutluluÄŸu, hep birlikte adil, eÅŸit ve özgür yaÅŸamı getiremedi. GözyaÅŸları dinmek bilmedi, kan aktı, kimi semirirken kimi silindi. Ve insan her seferinde ezildi.

    Biraz insanlık tarihini inceleyelim. Medeniyet ateÅŸini yakan insani ilkeler ve büyük karakterlerdi. Devrimler, ihtilaller ve isyanların temelinde hep ahlak tutkusu vardı. Roma'nın demokrasi kavgasından tutun, Amerikan Bağımsızlık Bildirgesi'ne. Köle olmamak için intihar eden Numantialılar’dan Çanakkale’de çarpışanlara... Onur, gurur ve kırıntı edilmiÅŸ insanca yaÅŸamın arzusu vardı. Bu arzular hiçbir zaman sözde kalmadı ve çeÅŸitli kurtuluÅŸ teorileri aynı temelle fakat farklı metodlarla toplumlara yön vermek için ortaya atıldı. Küçük bir misal olarak 'izm'ler geçici reçeteler sunardı halklara ama sonra anlamı yitirilirdi her birinin. Ve o 'izm'leri doÄŸuran da unutulmamalıydı ki ahlaksızlığa ve alçaklığa baÅŸkaldırıydı. Sosyalizm, eÅŸitsizliÄŸe ve sömürüye bir isyandı, bir ahlak bildirgesiydi. Liberalizm, özgürlüğün ve hakkın, ahlak öncüllüğünde güvence altına alınarak oluÅŸturulmuÅŸ bir hukuk bir ekonomi felsefesiydi. Ä°htilallerden yola çıkarsak örneÄŸin; Fransız Ä°htilali, halkın egemenlik arzusuydu ve bir ahlak manifestosuydu. KurtuluÅŸ Savaşımız ve Cumhuriyetimiz, hakeza namusumuz ve ahlakımızdı. Ve din ve felsefe ve devlet... Hepsi toplumların ahlak tutkusunda nakış tutmuÅŸtu. Oralarda filizlendiler, tutundular ve insanların en onurlu ihtiyacından büyüdüler.

    Åžimdi ise çokça yalpalanıyoruz. Nasıl çözeceÄŸiz büyük sorunlarımızı? SiyasetmiÅŸ, ekonomiymiÅŸ, politikaymış, sorunmuÅŸ. Tabi sorun sorun olmasına da hiçbirimiz kendimize ve çürümüşlüğümüze bakmayı bilmiyoruz. Bizim en büyük sorunumuz ahlaktır, ahlak! Bu problemlerin sebebi, güçlünün güçsüzü ezmesidir. Hayvana, aÄŸaca eziyet edilmesi, çöplerin yere atılması, bakkalın kazıklaması , özür dilemeyi bilmemek, sevgiden yoksunluk ve nefrettendir. Yani ahlaksızlıktır. Ahlak sistemleÅŸene ve insan ahlaklaÅŸana kadar bu ÅŸekilde de sürünür gideriz. Ä°ktidarlar deÄŸiÅŸir, bir sorun gelir diÄŸeri gider, insanlar ölür, ama aynı onursuzluÄŸu toplumca yaÅŸamaya devam ederiz.

    Ben bu ahlaksızlığa isyan ediyorum ve içinde biraz olsun gururun kırıntısını taşıyan insanları küçük de olsa anlamlı bir itiraza davet ediyorum. Bizi kurtaracak olan ÅŸey insanlıktır diyorum. Ve yazımı Gazi MareÅŸal Mustafa Kemal Atatürk'ün bir sözüyle bitiriyorum.''Hiçbir millet yoktur ki, ahlâk esaslarına dayanmadan ilerlesin.''



ERTUĞRUL ERGÜÇLÜ



Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Yorum yapmayı unutmayın.