Type Here to Get Search Results !

Dark Souls III İnceleme


DARK SOULS 3 İNCELEME




  Mükkemmel! Bu oyunu tek kelimeyle anlatmak zorunda kalsam kullanacağım kelime bu olurdu. Öyle bir zorunluluğum olmadığı için elimden geldiğince konunun derinliklerine ineceğim. İlk olarak oyunun çıktığı firma olan FROM SOFTWARE, günümüzde (çoğunlukla yurt dışında maalesef) oldukça sevilen ve E3'te duyuruları büyük heyecanla beklenen firmadır kendisi. Meşhur olmaya başladığı oyun da, Demon’s Souls gerçekçi bir rpg oyunudur (çıkan Soulsborne oyunlarının hepsi gibi). En zor oyunlar arasında yer alması ününe yardımcı olmuştur. Benim bu seriye başladığım oyun Dark Souls 2 idi. Merakla oynamaya başladığım bu oyundan nefret etmiştim. -Biraz hızlı gidiyim bundan sonra.- Ardından Dark Souls'un ilk oyununu oynadım ve ikinci oyunu oynarken oluşan ön yargımı rahatlıkla kırmıştı bu oyun. Ve serinin 3. oyununu aldım. Dilerseniz anlatmaya senaryodan başlayayım.



SENARYO
(GEREKSİZ İNFO)

 Bu konuda zorlanacağım çünkü oyun kendini açıklamak konusunda pek de iyi değil. Bunun sebebi FROM SOFTWARE’ın başkanı olan Hidetaka Miyazaki abimiz. Bu abimiz okumayı çok seven biri fakat maddi durumlardan dolayı çok fazla okuyacak materyal bulamaz ve eline ne geçerse okur genç yaştayken. Sonu yırtılmış olan kitaplar, edebiyat saçan eserler derken anlamadığı yırtık olan kısımları kendi hayal gücüyle doldurur. İlerleyen yıllarda da oyunlarına da bunu aktarır.

 Lothric adı verilen mekanda başlayan oyunda ilk alev sönmenin eşiğindedir ve sönmemesi için bir kurban gerekmektedir.Kurban olan Prens Lothric kendini kurban etmeyi reddeder ve ilk alev söner ve undead laneti ortaya çıkar. Ateş çağının devamı için kendini kurban etmiş sinderlordları tekrar uyandırılır. Beşsinder lordunun kurban edilmesi durumunda ilk alev yanmaya devam eder. Amalordlar kurban edilmek istemezler ve iş bize düşer. Diğer karakter olarak AshenOne (Türkçe çevirisi saçma böylesi daha havalı) adlandırılan bu şahsın görevi sinderlordlarının alt edip esanslarını tahtlarına iade etmektir. Böylelikle ilk alev yanmaya devam eder. Nasıl ama? Hiçbir şey anlamadıysanız dert etmeyin. İLK ALEV NE OLUM? SİNDER LORDLARI NE LAN? UNDEAD NEYİ? Derseniz maalesef anlatamam. Zaten asıl sevilme yanı bu değil oyunun.



DÜNYA

Fantastik Orta çağda geçen oyunda yer yer gotik tarzda yapılara rastlıyoruz. Çizgisel bir ilerleyiş gibi hissettiriyor olması üzücü. İlk oyunda mekanların birbirine garip, kısa yollarla bağlı olmasıyla bütün bir evren hissi verebilen Dark Soulsmaalesef üçüncü oyununda bunu başaramıyor. Mekanların hepsini anlatmam spoiler olacağı için bu kadar kısa bilgi verdim. Kendiniz deneyimleyin en iyisi...





OYNANIŞ




  RPG özellikleri standarttan biraz üst seviye olan bu oyunda istediğiniz şekilde bir build yapabilirsiniz. Örneğin kırılgan ve büyüleriyle can okuyan bir büyücü ya da savaşa girmekten korkmayan saf bir şövalye... Hem ateş büyüsü kullanıp hem kılıcına davranan biri de olabilirsiniz. En olmadı koca zırhlar kuşanıp devasa bir kalkanla hasar almaz bir tank da seçenekler arasında. Ama hayallere fazla kapılmayın yoksa sık sık ölüp sinir krizi geçirebilirsiniz.
Bu oyunun olayı bonfire denilen kayıt noktalarından diğerine giderken karşımıza çıkan düşmanlarla kapıştığımız ve bölgenin sonunda o bölgenin bossunu alt etmeye çalıştığımız bir oyundur. Bonfire'da dinlenildiği zaman iksirlerimiz, canımız ve manamız yenilenir. İksirler oyunun başında çok can tamamlamasa da bunları geliştirebileceğimiz itemler dünyaya saçılmış durumda.
En önemli olan birim soullar. Bu oyunda hem exp hem para işini görür. Düşmanları öldürdüğümüz zaman kazandığımız bu soulları iki kez üst üste ölmeniz durumunda elveda diyin. İster 1 ister 1 milyon biriktirmiş olun. Bu da oyuncularda bir gerginliğe sebep oluyor. Çünkü düşmanların hiç acıması yok orada sizin öldürmeniz için değil sizi öldürmek için olduğunu biliyorsunuz.

Savaş mekanikleri. Aman Allah’ım o savaş mekanikleri. Evet oyununun sevilmesindeki en büyük etken olan savaş mekanikleri. Aşırı gerçekçiler ve kılıcınızı her savuruşunu hissediyorsunuz. Açık dünyasıyla öne çıkan Skyrimde havayı dövmekten sıkılınca bünyeme çok iyi gelmişti. Önceki oyunlara göre bir artısı bile var. Weaponarts her bir silahın kendine özel bir skilli var kimisi blok kırma kimisi büyülü saldırılar yapıyor. Kilit bir mekanik olmasa da bir farklılık görmek memnun edici.

Ember mekaniğinden bahsedelim. Eski oyunlarda humanity ve humaneffigy olarak adlandırılan bu item cezanızı kaldırmaktan çok bir buff gibi çalışıyor. Benim çok doğru bulduğum bir hareket çünkü 2. oyunda her öldüğünüzde maksimum max can değerinin azalması aşırı saçmaydı. Bu oyunda ise ember kullanımı maksimum can değerinizi arttırıyor ve online özellikleri kullanmanızı sağlıyor. Online özelliklerden kısaca bahsedersek, yerde başka bir oyuncunun işaretine dokunarak yardımınıza çağırıyorsunuz. Bu oyunu daha rahat oynamanızı sağlıyor ve dilerseniz siz de başka oyunculara yardım edebilirsiniz. Bu iyiliğiniz karşılıksız kalmayacaktır.



BOSSLAR
  
 Serideki en iyi bossların büyük bir kısmını bulundurmasının yanı sıra çok büyük olmasa da hayal kırıklığı olan bosslar da var. Önceki oyunlara göre yani bir mekanik olan canları yarıya indiğinde veya tamamen bittiğinde ikinci forma geçiyorlar ve sizi daha fazla zorluyorlar.
Hem size karşı hem sizinle beraber savaşan AbbysWatchers (favorim: 3), kucağında bebek olduğunu zanneden ejderha Oceiros, sadece tek bir kılıcın skilliyle hasar alan adam akıllı hasar alan YhormtheGiant ya da tek -ama doğru- vuruşla ölen Ancient Wyvren bunlardan bazıları.
Ama sizi gerçekten zorluyacak bosslar NamelessKing, Soul of  Cinder ve Dancera saygı duymanızı tavsiye ederim.



GRAFİKLER

 Zamanına göre oldukça yeterli, şimdi oynasanız bile göze batmıyor. Dünyadan yaşam yok olmaya başladığı için soluk renkler hakim ve canlı hissettirmiyor. Bunun bir sebebi olması kendini biraz olsun affettiriyor. Ama karakter suratları çöp.






MÜZİKLER

  Müzikten çok anlayan biri değilim ama Epik! Bosslarla kapışırken adrenalini daha fazla arttırıyor ve heyecanı doruklara çıkarıyor.







FİNALE DOĞRU

 Oyun genel olarak sizi geçmişten vurmaya çalışıyor bence bu konuda gerçekten yeterli ve iyi. Eski arkadaşları, eski mekanları görünce buruk mutluluklar yaratıyor.



FİNAL

 Evet efendim anlatacaklarım bu kadar. Sanırım. Yani. Büyük ihtimal. Efsanevi seriye güzel bir final. Steam indirimlerini bekleyip hemen kütüphanenize ekleyin.(Steamden para almadım)




Tavsiye ettiğim kesim:
RPG sevenler
Mücadele sevenler
Boss savaşlarına bayılanlar


Tavsiye etmediğim kesim:
Çerezlik bir oyun isteyenlere
Akıcı bir hikaye isteyenler
Dolu dolu bir açık dünya isteyenlere


PUANIM:93/100





Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Yorum yapmayı unutmayın.