Type Here to Get Search Results !

Liyakat-sizlik | M. Safa Türe





Liyakat-sizlik | M. Safa TÜRE

Toplum olarak bazı değerlere ve bazı kavramlara delicesine bağlıyız. Öyle ki her cümlemizde bu değerlerden bahsediyor, bu kavramların toplumumuz tarafından içselleştirilmesi gerektiğine olan inancımızı dile getiriyoruz. İşte liyakat da demokrasi, saygı, insan hakları, adalet, hoşgörü, hukukun güvenilirliği gibi değer veya kavramlardan biri.

Liyakat, sözlük anlamı itibariyle layık olmak, yaraşırlık, uygunluk demektir. Fakat bu sözcüğe konu olan insanlar acaba işlerine ne kadar layık, işlerine ne kadar uygun, işlerine ne kadar yaraşır? Peki bunları soruyor muyuz, araştırıyor muyuz, eleştiriyor muyuz? Hayır değil mi…

Ülke sorunlarını tespit etmekte hiçbir sorun yaşamıyoruz. Nokta atışıyla sorunları tespit ediyoruz da çözüm aşamasında biraz bocalıyoruz. Tespiti gerçekleştirirken ki samimiyetimizi çözüm aşamasında bulamıyoruz. Liyakat, liyakat, liyakat diye ağzımızda kavramı sakız edip ilk fırsatta teyzemizin oğlunu işe almayı kolluyoruz. İşi Hanyayla ilgili olan adamı tutup Konyaya atıyoruz.

Bu soruları cevaplarken özeleştiri yapmamız gerek. Liyakati sağlamayı dil ile söylerken acaba kalp ile ne söylüyoruz ne istiyoruz diye kendimize sormamız gerek.

Bu soruların cevabını ararken eleştiri yapabilmemiz gerek. Partizanlık yapmayıp, A işinde uzman adamı X işine atayan devlet görevlisinin hata yaptığını söylememiz gerek.

Sağcı-solcu, dindar-dinsiz, muhafazakar-laik gibi ayrımların işe alımlarda kriter yapılmasına karşı çıkmak gerek.

Dindar olduğumuzu söyledikten sonra,  “İşi ehline verin!” prensibini çiğnemekten imtina etmemiz, işi cidden ehline vermemiz gerek.

Zabıta müdürünü, Osmanlı Arşivine atamamak, daha doğrusu Osmanlı Arşivini Zabıta müdürüne bağlamamak gerek. (A işinde uzman adamı X işine atamak, bakınız iki cümle öncesi.)
Velhasıl, liyakat derken liyakat-sizlik’i içten içe arzulamamak gerek.


Bu konuya ilerleyen günlerde, güncel olaylar ekseriyetinde değerlendirmeye devam edeceğim. Liyakat neden bu kadar önemli sorusuna samimi bir şekilde yanıtlar aramaya, özeleştiriler yapmaya devam edeceğim.

Eğer sizlerde bu hakkında bir çift söz söylemek isterseniz, bize yazabilirsiniz…


-MUSTAFA SAFA TÜRE










Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Yorum yapmayı unutmayın.