Type Here to Get Search Results !

Ekonomi | M. Safa Türe


DOLAR, KONKORDATO, ENFLASYON VE AHLAT KÖŞKÜ




  Bu yaz, geçtiğimiz yazlara göre daha hareketli bir ekonomi gündemi geçirdik. Dolar kuru ile yattık, dolar kuru ile kalktık. Bayram sohbetlerimizde bile dolar kuru gündemin birinci sırasında idi.

Bazılarına göre dolar kurundaki bu astronomik artışın nedeni “Dış güçlerin oyunu”, bazılarına göre ise “Ekonomik krizin ayak sesleri”. Bazıları ise bu ikisinin karması olan bir nedeni kabul ediyorlar. Merkür retrosuna, dolunaya bile bağlayanlar var bu artışı. Fakat sebep ne olursa olsun dolar kurundaki değişim günlük hayatımızı bir çok yönden etkiliyor. “Ekmeği dolarlan mı alıyoruz.” demeyin, en basitinden cüzdan dostu BİM geçtiğimiz gün 350 ürüne zam yaptı. Zam ile ilgili BİM İcra Kurulu Üyesi Dortoğlu, zam yapmazsak firmalar üretemez açıklaması yaptı.

Dolar kurundaki artış peki sizce bizlere nasıl yansıdı veya nasıl yansıyor? Zamlar, konkordatolar, artan enflasyon ve tasarruf tedbiri olarak köşk yapımı diyerek şöyle haftalık bir gündem taraması yapalım, bakalım neler bu hafta neler yaşamışız.


HOTİÇ KONKORTADO İLAN ETTİ

Türkiye’de 150 mağazası olan, 1938 yılından beridir piyasada bulunan 2015’ten beridir İsviçre’den Moğolistan’a kadar bir çok ülkeye ihracat yapan Türk ayakkabı markası olan Hotiç 1 Eylül’de konkordato ilan etti.
Konkordato ilanından sonra Hotiç CEO’su Alihan Hotiç yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Son dönemde piyasalarda yaşanan nakit akışı sıkışıklığı, TL’de yaşanan aşırı değer kaybının piyasa faizlerini öngörülebilir düzeyin çok üzerine çıkarması sebebiyle şirketimiz, kısa vadeli ödemelerde sıkıntı yaşamaya başlamıştır. Bu süreç, ticari faaliyetlerimizi de etkiler hale gelmiştir. Piyasa koşullarına uyum sağlamak adına, mevcut ödeme yapımızda sürdürülebilir değişikliklere gitmek, bazı tedbirler almak ve yasal süreçleri devreye koymak adına Yönetim Kurulu kararı ile yeniden yapılandırma sürecini başlatmış bulunmaktayız. “

Peki nedir bu, söylemesi oldukça zor olan Latince kökenli, konkordato?

Konkordato, borçların yeniden yapılandırılması suretiyle iflasa tabi borçluların mali durumunun düzeltilerek iflastan kurtulmasını, diğer borçluların ise mali durumunun düzeltilmesini amaçlayan, alacaklıların da belirli bir tenzilatla veya vadede alacağına kavuşmasını sağlayan ve mahkemenin tasdikiyle taraflaraçısından bağlayıcı hale gelen bir anlaşma olarak tanımlanıyor. Başka bir deyişle iflas erteleme anlamına geliyor. Yani iflastan önceki son çıkış kapısı..


AHLAT’A CUMHURBAŞKANLIĞI KÖŞKÜ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malazgirt Zaferi'nin 947. Yılı anma etkinliklerinde yaptığı konuşmada Ahlat'ta 10 dönüm alanda, 1071 metrekare oturma alanına sahip bir otağ merkezi yapacaklarını açıkladı.

Anma etkinliklerindeki konuşan Cumhurbaşkanı, fikrin sahibinin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olduğunu, köşk için başta 1071 metrekare alanın düşünüldüğünü sonradan talimatıyla 1071 metrekare oturma alanıyla en az 5 dönüm çevre düzenlemesiyle olur dediğini söyledi.

Cumhurbaşkanının konuya dair açıklaması:

“Milletimizin birliğinin beraberliğini sembolü olan bu bölgeyi korumalı gözetmeliyiz. Sayın Bahçeli bir ziyaretinde güzel bir hatırlatmada bulundu: Ahlat’a bir Cumhurbaşkanlığı Köşkü yakışır. Çünkü otağı Sultan Alpaslan oraya kurdu biz de varisleri olarak oraya böyle bir inşallah otağ kuralım. Bugün vali ve belediye başkanımızla görüştük. Onlar 1071 metrekare yer düşünmüşler. Dedik olmaz. 1071 metrekare oturum alanı olur en az 5 dönüm çevre düzenlemesiyle. Belediye başkanımız da coştu en az 10 dönüm dedi.

Tasarruf politikaların konuşulduğu, israftan kaçınalım dediğimiz bugünlerde bu “tasarruf tedbiri” iyi oldu, iyi.


ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

TÜİK, Ağustos ayı enflasyon rakamlarını bugün açıkladı. Ağustos enflasyonu aylık bazda %2.3 artış gösterirken yıllık enflasyon %17.90 ile son 14 yılın en yüksek değerine ulaştı. Üretici fiyatları ise aylık bazda %6.6 artarken yıllık ÜFE %32’ye ulaştı.

Açıklanan verilerle Türkiye, gelişen ülkeler arasında Arjantin’den sonra en yüksek enflasyona sahip ülke konumuna geldi.

Ağustos ayının zam şampiyonu ise salça oldu. Salçanın fiyatı %25,56 oranında artarken, salçayı %21,56 ile yumurta ve %20.54 ile karpuz izledi. Uçak bileti, salatalık, bilgisayar, mücevher(altın), muz ve yatak bazasında ise yüzde 10 üzerinde ve yüzde 10 dolaylarında fiyat artışı olduğu gözlendi.

Domateste, kuru soğanda, havuçta ve yazın fiyatı anlaşılmayacak biçimde artan patateste ise bu ay fiyat düşüşü gözlendi.

Uzmanlara göre Merkez Bankası piyasayı sakinleştirici aksiyonlar almazsa, enflasyon yıl sonunda %20 düzeyine çıkabilir.


ELEKTRİK VE DOĞALGAZA ZAM

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, elektrik fiyat tarifelerini yayınladı. Normalde elektrik fiyatları için üç ayda bir tarife yenileyen EPDK, 1 Ekim 2018 yerine 1 Eylül 2018 tarihi itibariyle tarifeleri yeniledi.

Yeni tarifeler göre elektrik fiyatlarına %14,6 ile %16.2 arasında değişen oranlarda zam yapıldı.

Doğalgaz fiyatlarını düzenleyen BOTAŞ ise, konutlarda %9 sanayi de ise %14’lük fiyat artışı yaparak yeni tarifeyi açıkladı.




-MUSTAFA SAFA TÜRE





Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Yorum yapmayı unutmayın.