Type Here to Get Search Results !

İNCELEME | Bayonetta


BAYONETTA



(gereksiz info)

 Platinium Games firması genelde uçlardadır. Ya çok iyi ya da çok kötü oyunlar çıkarıyor. Legend of Korra çok tutulmayan oyunlarındandır mesela ama 5 yıl önce çıkan oyunları gönüllerde taht kurmayı başardı. Hidetaki Kamiya adlı bu Japon abimiz 2006 yılında Platinium Games’ e geçiyor (Devil May Cry ve ResidentEvil’da da CAPCOM’da harika işler çıkarmıştır) ve yönetmenlik koltuğunda oturuyor. Gereksiz info kısmımızı geçtiğimize göre senaryodan başlayalım anlatmaya.

 

SENARYO

(minik spoilerlar içerebilir)

Bayonetta olay hikayesinden çok bir karakter hikayesi. Kendisi Eyes of The World’ün sol gözünü taşıyor ve melekler onu almak için elinden geleni yapıyor. Tanrılarını canlandırmak için sol göz şart. İnsanların isyanıyla sol gözü almaya gelen LumenSage (Düşmanlarımızın tarikatı) UmbraWitch tapınağını basıyor. Dünya’nın sol gözünü vermemek için Bayonetta öldürülüyor çünkü sol göz ancak ve ancak Bayonnetta ile aktif olabiliyor ama kısa bir süre sonra karakterimizin ölmediğini anlıyoruz -ki öldüğünü düşünmek biraz saçma olurdu- bayılmış kızcağız. Bayonetta yüzlerce senelik bir uykudan uyanıyor ve uyanır uyanmaz küçük Luka’nın babasının ölümüne sebep oluyoruz. Hafızasını tam toparlayamayan Bayonetta Enzo’nun yardımıyla Rodini öte taraftan çağırmak için mezarlığa gidiyoruz. Giriş böyle. İlerleyen kısımları anlatmam spoiler vermemi gerektirir o yüzden devamı yok efenim. Senaryo oldukça ne oldukça basit ne de oldukça karmaşık. Oyunun senaryosunu bi kaç twist ayakta tutmaya çalışıyor. Yalnız twistler o kadar da etkileyici değil .Oyundaki bazı karakterleri tanıtıyım neredeyse hepsi stereotypelardan oluşuyor.

 

 



KARAKTERLER


Kas yığını,zenci market başındaki abiRodin; şişman, sürekli ağlayan, şikâyetçi, mezarcı Enzo;Küçük,dünyalar tatlısı,minnoşCereza; Araştırmacı gazeteci , gerçeğin peşinden koşan, babasının cinayetini çözmeye çalışan Luka ; Kırmızı kıyafetiyle, tüyleriyle, Bayonetta’nın gerçek potansiyeline ulaşmasına yardımcı olan Jeanne ve Bayonetta.Dehşet-ül vahşet Afet-i Devran Bayonetta.

Ana karakterimiz BayonettaDevil May Cryoyunundaki  Andreyi andırıyor. Her şeyle olmasa da çoğu şeyle dalga geçiyor bu cadı.Evet cadı. Umbra cadısı. Evreni anlatmaya geçiyim ben.



EVREN


3 tane boyutun olduğu bu boyutlardan 2 tanesinde oynayabiliyoruz. Paradiso, Inferno, Earth. Inferno kısmına bu oyunda uğrayamıyoruz. UmbraWitch klanı Dünya’da yer alıyor ve Fransa’da yer alıyor.Dünyada bazı kısımlar diğer boyutlara daha yakın. Onlardan biri de Fransa (Büyük tesadüf). O yüzden yolumuz Fransa’ya düşüyor ve oyunda boyut değiştirerek ilerliyoruz. Mekanlar gayet güzel ve ilginç. Hele o Paradiso. Kutsallığı gayet iyi yansıtıyor. Oynanışa geçmeden önce şunları da ekliyim oyunda toplanabilir ne varsa toplayın. İlla ki işe yarar. Hem senaryo açısından hem oynanış açısından önemli şeyler var. Hepsi dört bir yana saçılmış toplanmayı bekliyor.


OYNANIŞ




Bayonetta bir hackandslash oyunu ve içinde küçük platformingler ve bulmacalar var. Bilmeyenler için söyleyeyim hackandslash kısaca pata küte dalmak olarak açıklanabilir.PS3 zamanıGod of War’ı gibi yani. Yalnız tam bir açık dünya olmaktan ziyade parça parça ilerlediğimiz bir oyun. Oyunda exp yok onun yerine ring şeklinde altın kazanıyoruz(SonicIsThatYou)onları da Rodin’in barında harcayabiliriz.
Manyak gibi combolar yapmak çok eğlenceli. İki tuşla saldırı yapabildiğimi öğrenince çok combo yapamam herhalde demiştim. Göt etti beni oyun ve iyi ki de etti. Saldırı tuşlarına uzun süre basınca tabancalarımızı düz bir yönde ateşliyoruz.Yakındaki düşmanları yumrukla tekmeyle alıp uzaktakilere şarjörü boşaltmak EPİK! Bitti mi? Hayır. Kilit bir mekanik Witchtime. Düşmanların saldırısı başladığı anda kaçarak kurtulduğumuzda zaman yavaşlıyor ve düşmanlara bir süreliğine rahat combolar yapabiliyoruz. Bitti mi? Hayır. Tabancalardan sıkıldığınız zamanRodin’inmekanına gidip topladığımız plakları verip yeni silahlar alabiliyoruz. Kılıç, pompalı tüfek, alevli ve elektrikli eldivenler, Kırbaç.(GotLittleSexualThere) gibi. Bitti mi? Hayır. Oyunun bossları oldukça ilginç ve onları yendiğimizi sonuna kadar hissedebiliyoruz. Son boss beklediğim gibi bir şey olmasa da yeterliydi.Bitti mi? HAHAHAH Hayır! Topladığımız altınlarla Rodin’den yeni skiller alabiliyoruz ki bunlar zaman ve götkurtarıcı olabiliyorlar. Bitti mi? Hayır ama ben bittim. Daha anlatacak şeyler var ama senaryoyla alakası az da olsa olduğu için susayım ben.

GRAFİKLER

2010 yılında çıkmış bir oyuna göre karakterler ve düşmanlar gayet detaylı ve göze batmıyor. Mekanlar uzaktan gayet güzel görünse de yakından birkaçı çok göze batıyor.



MÜZİK

Müzikten çok anlayan bir adam değilim. Zaten çok çeşit yok ve akılda kalıcı değil. Kilise müziği tarzında müzikler aksiyonsuz zamanlarda  vecutscene zamanlarda duyuyoruz. Savaştığımız zaman daha hareketli çalıyor.(Müzikten anlamadığımı fazla belli ettim)

FİNAL

Evet efenim geldik bir incelemenin daha sonuna Platinum Games oyunlar için mekanikler adına güzel bir çağ açtı diyebiliriz. Oynayacak bir oyun bulamadıysanız ve çerezlik bir şey arıyorsanız tavsiye ederim.






Tavsiye ettiğim kesim
·       Hackandslash sevenler
·       God of War’ın boşluğunu doldurmaya çalışanlar
·       Basit senaryo sevenlere

Tavsiye etmediğim kesim
·       Kadın vücudunun metalaştırılmasına karşı olanlar
·       Gerçekçi oyun sevenler
·       Epilepsi hastalarına (Malum o kadar çok combo yapınca ekrandan aşırı fazla ışık fışkırıyor.)


PUANIM:83/100











Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Yorum yapmayı unutmayın.