Type Here to Get Search Results !

The Iron Lady


THE IRON LADY : MARGARET THATCHER



Demir Leydi, dünyanın hangi ülkesinde olursanız olun kadın siyasetçiler için kullanılmış ve kullanılmaya devam eden bir sıfattır. Zamanında ülkemizde Tansu Çiller için gazete manÅŸetlerinde “Leydi’nin topuk sesleri” diye manÅŸetler atılmış, 24 Haziran seçimlerinde de Meral AkÅŸener için “Demir Leydi” yakıştırması yapılmıştır. Fakat bu sıfatın ilk sahibi BirleÅŸik Krallık’da en uzun süre baÅŸbakanlık yapan kiÅŸi olan Margaret Thatcher’dan baÅŸkası deÄŸil.

TheIronLady, BirleÅŸik Krallık’ın ilk kadın baÅŸbakanı olan Margaret Thatcher’ın hayatını anlatan Britanya yapımı yarı-biyografik bir film. Filmin baÅŸrolünü MerlyStreep ve JimBroadbent paylaşıyor.

“Hiçbir zaman sürüye uyma Margaret, kendi yolundan git.”



Margaret Thatcher’ın bir marketten alışveriÅŸ yapmasıyla baÅŸlıyor film. 2003 yılında eÅŸi Denis Thatcher’ı kaybeden Margaret Thatcher ara ara gördüğü halüsinasyonlarla birlikte, yaÅŸadıklarını hatırlıyor.

Gençliğinden, anneliğine, siyasete attığı ilk adımdan, başbakanlığına tüm süreçleri görebileceksiniz filmde.

Bir kadının onca erkek içerisinde nasıl mücadele ettiğine tanık olacaksınız.
Farklı olmayı, dünyaya bir şeyler katmayı gaye edinen bir kimsenin, kendi yolundan gidişini izleyeceksiniz.

Birleşik Krallık tarihine damgasını vurmuş şahsiyetlerden biri olan Thatcher, uyguladığı politikalar hem büyük destek gördü hem de sağanak şeklinde eleştiri yağmuruna tutuldu. Fakat yolundan şaşmadı. Ve bu şaşmayış onu belki de koltuktan eden en büyük etken oldu.

“Tek isteÄŸim dünyada bir farklılık yaratmaktı.”

BirleÅŸik Krallık halkının kadın bir siyasetçiye hazır olmadığı bir dönemde siyaset arenasına çıkmıştır. Partisi Muhafazakar Parti, muhalefetteyken gölge kabinede görev almış, iktidara geldiklerinde de “bakkalcının kızı” Margaret Thatcher “Kabinede bir de kadın bakan olsun” diyerek eÄŸitimden sorumlu devlet bakanı yapılmıştır.

Fakat bakan olduğu dönemde grevler Birleşik Krallığı sarsmakta hatta halk çöplerini Meclis binasının önüne protesto amaçlı fırlatmaktaydı.
Margaret Thatcher ekonomi politikalarını beÄŸenmediÄŸi BaÅŸbakan Henis’in istifa etmesiyle Muhafazakar Parti genel baÅŸkanlığına aday oldu. Daha sonra da baÅŸbakanlığa…

“EÄŸer partiyi deÄŸiÅŸtirmek istiyorsanız liderlik edin. EÄŸer ülkeyi deÄŸiÅŸtirmek istiyorsanız liderlik edin. Sonuna kadar gidebilmek için gereken ÅŸey senin damarlarında var.”


Filmde hem Margaret Thatcher’ın hayatı ile ilgili  hem de BirleÅŸik Krallık’ın yakın siyasi tarihi ile ilgili önemli olaylara ÅŸahit olacaksınız.
Suikast giriÅŸimleri, Falkland savaşı…

En iyi kadın oyuncu ve en iyi makyaj akademi ödülünü kazanan, bu filmi izlemenizi tavsiye ederim.

(Minik bir spoiler: Lütfen filmdeki “bulaşık yıkama” vurgusuna dikkat edin. Belki sizi çok etkilemeyebilir ama ben bu “bulaşık yıkama” vurgularını çok beÄŸenmiÅŸtim.)

-MUSTAFA SAFA TÃœRE





Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Yorum yapmayı unutmayın.