Type Here to Get Search Results !

GÜNCEL | Bu Seneki LGS Süreci Sancılı Mı Olacak?


BU SENEKİ LGS SÜRECİ SANCILI MI OLACAK?




İlköğretim kademesinin sonu olan 8.sınıf her Türk genci için önemli bir basamaktır. Çocukluktan gençliğe ilk adımların atıldığı bu günlerde öğrenciler fizyolojik-psikolojik gelişmelerin haricinde bir de iyi bir liseye girebilmek için ter dökerler.

Eğitim sistemimiz yamalı bir bohça gibi. Her yeni gelen hükümet, bu bohçayı diğerinden devralıyor. Fakat kimse artık asıl kumaşından eser kalmayan bu bohçayı yenilemeyi düşünmüyor. Baştan bir sistem kurmak istemiyor. Onun yerine "iyileştirme” adı altında bohçaya yeni bir yama dikiyor.
Bohçaya dikilen ilk yama ise çoğu zaman MEB tarafından yapılan merkezi sınavlar oluyor. 1955 yılından itibaren Türkiye’de ortaöğretime geçiş için sınav yapılıyor. Süreklilik gösteren sınav yapma eylemimize rağmen istikrarlı bir “sınav”ımız maalesef yok. 1955’den bu yana sağlam zemine oturamadı sınavlarımız. İsmi değişti, kapsamı değişti, yöntemi değişti, soru tarzı değişti.
2000’li yıllarda ve birkaç yıl öncesinde sınavla alan okullara LGS(Liselere Giriş Sınavı) ile yerleştirme yapılıyordu. Bu sınava o günlerde sadece 8.sınıf öğrencileri giriyordu. 2004 yılında bu sınav OKS(Ortaöğretim Kurumları Seçme ve Yerleştirme Sınavı) oldu. Polis kolejleri ve özel okullarda artık bu sınavla öğrenci almaya başladılar. 4 yıl geçtikten sonra OKS’den de vazgeçtik. Onun yerine 6, 7 ve 8.sınıf olmak üzere üç kademeli bir sınav sistemine geçtik. MEB o zaman bu yönteme geçilmesinin nedenini “Müfredattaki değişiklikler” olarak gösterdi.

Sınavın adını SBS olarak belirlendi. Fakat SBS’den de kademeli olarak vazgeçtik. 2013 yılına gelindiğinde ise sınavın adı TEOG oldu. Diğer sınavlara göre daha farklı bir metoda sahipti. Fakat 5 yıl devam eden TEOG geçtiğimiz sene ortasında bir anda kaldırılırdı. Sınav sistemi değişti ve sınavın adı LGS oldu.
Bu yıl LGS sınavının ikincisi yapılacak fakat bu yıl için velilerin ve eğitimcilerin kafasında soru işaretleri var.
2012-2013 eğitim-öğretim yılında geçtiğimiz 4+4+4 sistemi gereğince okula başlama yaşı beş yaşına(60 ay) kadar düştü. O yıl 1.sınıfa başlayan öğrenciler 60 ay ile 80 ay arasında bir yaş aralığındaydılar. Yani 5 yaşındaki bir çocuk 7 yaşındaki bir çocuk aynı anda eğitim-öğretime başladı. Devam eden yıllarda ise “60 ay fikrinden” vazgeçildi. Ancak o gün 5 yaşında 1.sınıfa başlayan ve okula devam eden(okula devam eden diyoruz çünkü birçok 60 ayı dolduran ve 60-66 ay aralığında olan çocuk okula uyum sağlayamaması nedeniyle okuldan alındı.) öğrenciler bugün 8.sınıfa geçti.

2012-2013’de okula başlayan ve şuan 8.sınıfa geçen 60-66 aylık öğrenci sayısı 135 bin 548, 66-69 aylık öğrenci sayısı 280 bin 643, 69-80 aylık öğrenci sayısı 1 milyon 454 bin 514 toplamda ise 1 milyon 870 bin 705’dir.
2018-2019 eğitim-öğretim yılında 8.sınıfı tamamlayan öğrenci sayısı 1 milyon 210 bin 112, LGS’ye başvuran ve sınava giren öğrenci sayısı ise 1 milyon 29 bin 555’dir.

9 Eylül’de başlayacak olan 2019-2020 eğitim-öğretim yılında 8.sınıfa başlayacak öğrenci sayısı 1 milyon 870 bin 705.

Geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 660 binlik bir artış gözükmektedir. Bu artışın diğer bir anlamı sınava girecek olan öğrenci sayısındaki artıştır. Yani LGS’ye girecek olan öğrenci sayısında da 600 binlik bir artış söz konusudur.

Kafalardaki asıl soru işaretleri şu: Bu söz konusu artışa ortaöğretim kurumlarının kontenjanı hazır mı? Bu artışı karşılayacak derslik ve öğretmen kadrosu mevcut mu? Yoksa günübirlik çözüm olarak zaten kontenjan ve derslik sıkıntısı geçmekte olan sınavla öğrenci alan liselerimizin kontenjanı arttırılacak mı? Artışı karşılayacak derslik yoksa ve kontenjanlar da arttırılırsa ortaöğretim kurumlarında ikili eğitime geçilerek sabahçı-öğlenci sistemi mi uygulanacak? Eğer hiçbir değişiklik yapılmayacaksa, sınavla öğrenci alan okul sayısı ve kontenjanları aynı kalacaksa, bu artışı “sınavsız” alan okullardaki kontenjan karşılayabilecek mi?
Öğrenciler ise bu durumla alakalı tek bir soru soruyorlar: Bu sene sınav daha mı zor olacak yani? Sınavın zor olup olmayacağını bilemem ama bu seneki sürecin daha sancılı geçeceğinden eminim.

-Bu konuyla alakalı, CHP Manisa milletvekili Özgür Özel TBMM Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un cevaplaması istemiyle geçtiğimiz günlerde bir soru önergesinde bulundu. Bakan Ziya Selçuk henüz önergeyi cevaplamadı.
(Bu yazıda söz konusu önergede belirtilen sayısal veriler kullanılmıştır.)





-MUSTAFA SAFA TÜRE



Tags

Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Yorum yapmayı unutmayın.