Type Here to Get Search Results !

Netflix'in Yeni Türk Dizisi "Aşk 101" Hakkında Konuşalım




AŞK 101


Evet biraz da Aşk101 hakkında konuşalım. Aslında dizideki tipler her gün gördüğümüz ve ön yargımızla yargıladığımız tipler.


Kubilay Aka
Kerem


Mert Yazıcıoğlu
Sinan


Misal Sinan ve Kerem; "şımarık bunlar" veya "ukala tipler" diye yargılarla yaftalıyoruz böyle insanları. Yaşadıklarını zerre umarsamadan onları yaşantımıza göre değerlendiriyoruz. Evinde nasıl büyüdü veya neler yaşıyor diye sormadan, onu anlamaya çalışmadan niteliyoruz onları.



Eda
Eda

 Veya Eda "ya onca şeyin var neyin eksik, ilgi manyağı, hala ilgi bekliyorsun" gibi şeyler söylüyoruz onlar için. Belki sadece onların beklediği ruhlarına bir temastır? ailesi ve çevresi tarafından ona biçilen rolü oynamaktan bunalmıştır belki? hiç anlamak istemiyoruz onları.



Aşk 101 Osman
Osman

Ya da Osman; Hikayesini tam bilemesek de, para kazanma motivasyonu bazılarında sadece "para" kazanmaktan ibaret olmuyor. Bir şeyleri başarma hazzından tutun, gizlenmekten sıyrılıp özgürce yaşayabilmek motivasyonu nedeniyle de olabiliyor.

Önyargılarımız ile yaşıyoruz ne yazık ki. Bizim gibi yaşamayan veya davranmayan insanları ötekileştiriyoruz. Daha kötüsü onları "kötü" diye yaftalıyoruz. Sanki bizim gibiler "kötü" olamaz gibi.

Hakikaten kötü kime denir? yaşantısına rağmen iyi kalmaya çalışan ve bazen bocalayana mı yoksa kötü olmak isteyene mi. Bazı insanlar kötü olmak ister ve öyle hareket ederler bazısı da toplumun onu anlamaması ile ötekileşerek kötü diye yaftalanırlar.

İnsanı anlamak çok önemli. Okullarda bunun ilk basamağı. "bu çocuklar neden bunu yapıyor?" diye düşünmek yerine daha az yorucu diye yargılanıyor öğrenciler. "kötü" diye.



Ceza-adalet sisteminde de bu böyle. Eğer bir suçun işlenme oranlarını düşürmek istiyorsak "cezaları arttır" butonuna basıyoruz. Neden? çünkü işin temeline inmekten daha masrafsız. Suçluyu bu suça iten neden ne diye hareket etmekten daha az yorucu.

Velhasıl, insanları kurtarmaya çalışmak gerek onları görünür olmaktan çıkarıp hayatlarını karartmak doğru bir yol değil.

Ne kadar yorucu olursa olsun, birilerini sevgisizlikten kurtarmak, hayat yollarında onları doğru bir istikamete gidecek araca bindirmek lazım. Önyargılardan sıyrılıp, insanı tanımak gerek. Her insan bir dünya, nice dünyaları keşfetmek gerek, yok etmek yerine. 


#ask101 #netflix #nekşflikş





YAZAR: MUSTAFA SAFA TÜRE


Yorum Gönder

1 Yorumlar
* Yorum yapmayı unutmayın.
  1. Merak ediyor eyezy nasıl kullanılır? Bu bir esinti! Sorunsuz bir kurulum deneyimi için web sitelerindeki adım adım kılavuzu takip etmeniz yeterlidir.

    YanıtlaSil