Type Here to Get Search Results !

SAYILARLA SORULARLA HUKUK FAKÜLTELERİ




Geçtiğimiz 6 Aralık’ta 413 sayılı Cumhurbaşkanı kararıyla bir çok yeni yüksekokul kuruldu, bazı üniversitelerin fakültelerinin değiştirildi ve tabiki bir klasik yaşandı…
Evet… Tahmin ettiğiniz şey…
Nur topu gibi, yepyeni 3 hukuk fakültemiz oldu…
Peki Türkiye’de kaç Hukuk fakültesi var, kaç ilde hukuk fakültesi bulunuyor, kontenjanlar ne durumda, gelin hep birlikte sayılarla ve bazı sorularla Hukuk Fakültelerinin durumlarına bakalım.
Kaç hukuk fakültesi var?
Şuan 35’i (bunun içerisine yeni açılan 3 fakülte dahil değil) devlet, 44’ü vakıf üniversitesi olmak üzere Türkiye’de toplamda 79, KKTC’deki üniversitelerle birlikte toplamda 84 hukuk fakültesi var.
28 ilde şuan devlet ve vakıf üniversiteleri hukuk fakülteleri eğitim veriyor.
Hukuk fakültelerinde kontenjanlar ne durumda?
Hukuk fakülteleri, diğer lisans programlarına nazaran daha çok kontenjana sahip. Diğer lisans programları kontenjanı 100’de tutarken, bazı devlet üniversitelerinde hukuk lisans programı için bu sayı 600’e kadar çıkıyor.
Bu kadar çok hukuk fakültesi olmasına rağmen ise geçtiğimiz 2018 yılında bazı vakıf ve devlet üniversitelerinde 100 ve 100’e yakın kontenjan boş kaldı.
Türkiye’de ise toplamda 921 kontenjan hukuk fakültelerinde boş kaldı.
Evet gerçekten, talebe karşılık verilemiyor. Baksanıza tamı tamına dolmuş fakültelerimiz. (!)
Her yıl kaç öğrenci hukuk bölümünden mezun oluyor?
2016 yılında mezun olan hukuk fakültesi öğrenci sayısı 11.992 idi. Aradan 3 yıl geçti. Yeni üniversiteler ve (tıpkı 5 gün önce olduğu gibi) yeni fakülteler kuruldu. Bu sayının 13.000’e dayanmış olması çok muhtemel.
Peki neden yeni hukuk fakülteleri açılıyor?
Hukukumuzun kalitesini ancak bu sayede arttırabilir, ancak bu sayede demokrasimizi geliştirebiliriz diye bir derdimizin olmasından kaynaklı mı? Yoksa -böyle bir derdimiz olmuş olsa bile- bu amaçlara ancak bu araçla ulaşabileceğimiz için mi?
Fakat gerçekler üzülerek söylüyorum ki böyle değil. Hukuk fakültesi açmak diğer lisans programlarına göre çok daha az maliyetli. Powerpuff Girls gibi, birazcık masa ve sandalye, birazcık tahta, birazcık öğretim üyesi, işte karşınızda hukuk fakültesi. Ruhunun olmasını bıraktım bahçesi bile olmayan üniversitelerin bünyesinde ilk kurulan fakültelerden bir tanesinin hukuk olmasının sebebi işte tam da bu.
Hukuk Fakültesi Enflasyonu nelere gebe?
Üstünkörü söyleyecek olursak
Artan yeni mezun sayısı sebebiyle, artan işsizliğe; okulların sayısı artarken kalitesinin düşmesiyle niteliksiz, tekniker hukukçulara; niteliksiz hukukçular sebebiyle hukukumuzun kalitesinin düşmesine; düşen kalitenin halkın güvenini zedelemesine; zedelenen güvenin “adalete” inancı azaltmasına; psikolojik bunalımlara; strese, üzüntüye…
Yitip giden, kendine kıyan canlara gebe…
Aslında bu kaderi sadece hukuk fakülteleri yaşamıyor. Hemşirelik, fizyoterapi, eczacılık, diyetisyenlik, mühendislikler hukuk bölümü ile aynı kaderi paylaşıyor.
Peki ne yapılabilir?
En başında şu yanlıştan dönülmeli. Her yere üniversite açmak eğitimin kalitesini arttırmaz. Evet, siz okur-yazar oranını veya üniversite mezunu sayısını arttırırsınız fakat bu sayıyı arttırırken yaptığınız şey sadece sayıyı arttırmak olur.
Öncelik mevcut okullarımızın sorunlarını halletmek, okullarımızdaki eğitimin kalitesini arttırmak olmalı. Nitelikli mezun vermek amacımız olmalı...
Sonrası mı?
Bu fahiş hatadan dönüldükten sonra, sonrası bir şekilde hallolur diye ummak istiyorum…



-MUSTAFA SAFA TÜRE



Yorum Gönder

0 Yorumlar
* Yorum yapmayı unutmayın.